Andrew Kertesz

WAB - Udgået

Western Aphasia Battery

Andrew Kertesz

WAB - Udgået

Western Aphasia Battery
Alle priser er ekskl. Moms.
Log venligst ind for at shoppe i webshoppen.
Administrering
Individuel
Testtype
Test til vurdering af afasi hos unge og voksne
Kompetencekrav
Audiologopæd, Læge, Psykolog, Talepædagog, Logopæd
Tidsforbrug
Ca. 30 minutter (screening) eller 60 minutter (administrering)
Aldersinterval
Voksne
Sprogversion
Dansk version, 2001

WAB anvendes til screening for afasi og som mere omfattende testbatteri til neuropsykologisk vurdering af patienters sprog efter især fokale hjerneskader. Testens opgørelse af evt. afasi, dennes sværhedsgrad, samt type af afasi-syndrom anvendes som international referenceramme i forskningslitteraturen.

WAB består af tre dele. Første del omfatter en hurtig screening på under 30 minutter, som evt. kan foretages på sengekanten. Denne del er tilstrækkelig til at angive afasiens type (afasi-syndrom) og sværhedsgrad. Anden og tredje del kan inddrages ved en mere omfattende vurdering af patienten. Tidsforbruget ved administrering af alle tre dele anslås til ca. 60 minutter, men dette kan variere afhængigt af sværheden af patientens afasi.

De 17 opgaveområder opgøres på syv skalaer. Af disse kan udledes en afasikvotient og en kortikalkvotient. Testen anvender Boston-skolens udbredte opdeling i afasi-syndromer.

WABs evne til skelnen mellem afatiske patienter og andre og dens evne til vurdering af sværhedsgrader af afasi er afprøvet på danske forsøgspersoner.

Dansk oversættelse og bearbejdning ved Palle Møller Pedersen og Kirsten Vinter.