ℹSpørgeskemaer på ukrainsk og russisk: Vi tilbyder gratis versioner af BDI-2, BAI og BYI-II. Læs mere her.

Hukommelse

Om hukommelse

Der kan være forskellige årsager til hukommelsesproblemer, og de kan komme til udtryk på forskellige måder. Hvis problemerne er midlertidige, betegnes de ofte som glemsomhed. Men en nedsættelse af hukommelsesfunktioner kan i nogle tilfælde indebære demens. Demens er en almindelig term for en række kroniske og ofte progressive sygdomme i hjernen, hvilket medfører et tab af psykiske funktioner så som hukommelse, intellektuelle funktioner og evnen til at kunne styre sine følelser. Andre symptomer er orientering i tid, afasi, dysgrafi, apraxi og agnosi. Eksempler på forskellige former for demenssygdomme er Parkinsons syge, vaskulær demens og Alzheimers sygdom, hvoraf den sidstnævnte er den mest almindelige demenssygdom. Risikoen for at udvikle demens stiger kraftigt med alderen.

En anden årsag til hukommelsesproblemer kan være hjerneskader. Skader på hjernen kan have forskellige årsager, og sværhedsgraden kan også variere. Erhvervet hjerneskade er en hjerneskade, som opstår pga. sygdom eller ulykke, og som ikke er medfødt. Eksempler på dette er traumatisk hjerneskade, som forårsages af vold mod hovedet, eller stroke, som forårsages af blødning eller infarkt. Skader på hjernen, der er opstået hos et foster eller spædbarn under graviditeten eller i forbindelse med fødsel, betegnes som medfødt hjerneskade. Også et langvarigt misbrug af alkohol eller andre rusmidler kan forårsage permanente kognitive nedsættelser.

Hjerneskader kan have flere konsekvenser for den, der bliver ramt af dem. Det kan bl.a. indebære forandringer i vedkommendes personlighed eller adfærd, medføre depression og angst samt skabe problemer med opmærksomhed, hukommelse, sprog eller syn. For at kortlægge hukommelsesproblemer eller symptomer i forbindelse med hjerneskader har vi flere test, som kan anvendes som en del af en udredning:

Wechsler Memory Scale (WMS-III) er en test til vurdering af indlæring og hukommelse, og den kan anvendes ved udredning af personer i aldersintervallet 16-89 år.

Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status (RBANS) er et kort screeninginstrument, som måler forskellige neurokognitive funktionsområder, bl.a. visuospatiale funktioner samt umiddelbar og forsinket hukommelse.

Vil du vide mere om andre neuropsykologiske test, og hvordan de kan bruges i dit arbejde? Så klik på linkene nedenfor, eller kontakt en af vores produktspecialister for at få en gratis præsentation.

Book en produktpræsentation

Har du spørgsmål til vores produkter? Eller vil du booke en produktpræsentation? Kontakt vores produktspecialister!

top